Kertomusten henkilöhahmot voivat syntyä monella eri tavalla, ja kirjailijat löytävät inspiraatiota hahmoihinsa erilaisista yhteyksistä, jopa peilistä!
Hyvä tarina sisältää mielenkiintoisia henkilöhahmoja, joiden luominen voi olla toisinaan vaikeata. Joskus taas tarinan kaipaama persoona syntyy kuin itsestään ja saa särmää ja syvyyttä kerronnan edetessä. On tavallista sekin, että kirjailija integroi hahmoon piirteitä, joita on havainnut tuntemissaan ihmisissä. Kirjallisuuden tai elokuvien henkilöluomukset voivat nekin antaa inspiraatiota hahmojen luomiseen. Olennaista on, että päähenkilöt erottuvat muista tarinan henkilöistä. Mitä omaperäisempi hahmo, sen parempi. Luomisprosessi on kirjailijoilla yksilöllinen.
“Dickensin kasvot ja koko ruumis muuttuivat. Hän näytti täydellisesti sulautuvan luomaansa hahmoon. Tätä voisi sanoa kokonaisvaltaiseksi paneutumiseksi.”
Annan tässä yhteydessä esimerkin Charles Dickensistä. Kun hän loi tarinaan uutta hahmoa, hän saattoi siirtyä ison peilin eteen ja eläytyä keksimäänsä persoonallisuuteen, jopa siinä määrin, että luodessaan henkilöstä mielikuvia hänen oma minuutensa näytti katoavan kokonaan. Dickensin kasvot ja koko ruumis muuttuivat. Hän näytti täydellisesti sulautuvan luomaansa hahmoon. Tätä voisi sanoa kokonaisvaltaiseksi paneutumiseksi.
Dickens olikin nuorena haaveillut näyttelijän urasta ja aikuisena osallistui ystävineen harrastelijateatteriin. Hän sai toteuttaa teatraalisia taipumuksiaan myös järjestämissään lukutilaisuuksissa, joissa hän yleisön edessä luki omia teoksiaan. Niissä kuulijakuntaan vetosi suuresti lukijan eläytyminen ja huolellinen keskittyminen äänenpainoon ja kerronnan sävyyn.
Dickensin mukaan tunnelman luomisessa olivat tärkeitä tekijöitä muun muassa lukunopeus, tarkoin harkitut taukohetket, vilkaisut yleisöön ja käsieleet. Mainitsen tästä, koska tarinoiden henkilöhahmojen luomisessa on samankaltaista prosessointia. Hahmon persoonallisuus erottuu esimerkiksi puhetyylistään, manöövereistään ja muista erityispiirteistä, mikä tekee henkilöstä mielenkiintoisen yksilön. Silloin hahmoon syntyy monikerroksista rikkautta eikä hän jää paperinohueksi kuvaukseksi.
Lähde: Irma Rantavaara (1946) Charles Dickens - elämäkerta, Otava
VINKKI - Charles Dickens esiintyy uusimmassa romaanissani, Siveltimen voima.
Comments